Que es el Tir amb Arc?

El tir amb arc és  un esport individual ple de sensacions on l’arquer es posa a prova en cada tir.

Per augmentar la precisió, a més de requerir una constància i disciplina,  cal incrementar la concentració i la relaxació.

Els resultats depenen d’un mateix, millorant l’autoestima i la capacitat d’atenció, l’estat físic i potencia la coordinació psicomotriu fonamentals durant la infància i l’adolescència.

El Tir amb arc te un rang d’edat?

No, aquest esport es pot practicar des de ben petits fins a la vellesa, no obstant es recomana iniciar entre els sis i els vuit anys i es pot practicar fins que el cos aguanti.

Quin tipus de tir amb arc es pot practicar al seu club?

Camp:

El tir amb arc de camp és aquell en el qual es dispara a objectius a distàncies variades, sovint en terreny accidentat i en ocasions a distàncies desconegudes.

Els objectius són dianes amb cercles concèntrics i la mida de la diana dependrà de la distància des d’on es llença.

Bosc:

Es practica a l’aire lliure, en boscos, i es dispara contra dianes que representen animals que poden tenir el format de 2D (dianes amb figures planes, dues dimensions) o de 3D (dianes fetes de material sintetic de tamany real en 3 dimensions que representen els animals ).

Tant en 3D com en 2D les distàncies de tir són desconegudes pels competidors. La varietat de possibles tirs és molt alta, aquí influeix el terreny amb els seus desnivells, la climatologia, el tipus de bosc.

Si una persona vol iniciarse que ha de fer?

Al club disposem de monitors titulats tant per la Federació Catalana com per la Federació Española.

Hi fem cursets d’iniciació programats que duran cinc sesions de dues hores, on la persona adquireix totes les habilitats necesaries per poder realizar després l’activitat per si mateixa.

També disposem de clases de prova, es fan en un matí i la persona pot comprobar si li agrada aquest esport.

Què és el tir olímpic?

El tir olímpic és una disciplina reconeguda mundialment i inclosa des dels primers JJ.OO moderns (Atenes 1896), estant present en totes les olimpíades excepte (Sant Luis 1904 i Ámsterdam 1928).
Les modalitats que practiquem a la nostra escola del T.E.M, són les de tir amb carabina i pistola d’aire comprimit a 10 m. La competició consta de la realització d’un nombre determinat de trets, entre 20 i 60 depenent de la categoria, en un temps limitat sobre una diana situada a 10 metres de distància.
Com a anècdota ressenyar, que els JJ.OO moderns, se celebren en gran part gràcies al Tir Olímpic, ja que el Baró de Coubertain, gran pedagog i practicant del tir amb pistola, va aprofitar els seus contactes internacionals per promoure l’esport internacional, la qual cosa fet i fet va concloure amb la fundació dels primers JJ.OO de l’era moderna, i en reconeixement, se li va concedir a la disciplina de tir Olímpic l’honor de ser la primera medalla lliurada en els JJOO


Què diferencia el tir Olímpic a altres esports?

En contra del que molta gent creu, aquesta disciplina olímpica és considerada una de les més difícils, ja que no es tracta únicament d’agilitat, força física, resistència, potència muscular, sinó que a més, l’esportista ha de tenir un control mental excepcional. Hem de pensar que per aconseguir un tret efectiu, s’ha d’arribar a dominar la concentració i el control mental de manera que la solta del tret no sigui alguna cosa conscient, la qual cosa provocaria una desviació segura en el tret.
Qui pot practicar-ho?

Tothom, sense excepció, existeixen competicions des dels 12 als 99 anys.
Com a anècdota destacar que l’ONCE disposa d’un equip de tir olímpic entre les seves seccions esportives.
Quin característiques ha de tenir un practicant?

Cap especialment, simplement ganes de practicar un esport “diferent” en el qual prevalen les condicions mentals davant les condicions físiques.
Beneficis del Tir Olímpic?

Com qualsevol esport, la llista de beneficis és bastant llarga, però en el tir olímpic destaca el grau de control mental que adquireix l’esportista, la qual cosa és de gran ajuda en situacions quotidianes, tals com a moments d’estrès, exàmens, superació d’addiccions, etc.
És perillós?

El Tir Olímpic no es pot catalogar de perillós en absolut, la realitat ens demostra que és un dels esports més segurs i amb menys índex de lesions, la qual cosa dista bastant de la imatge que la societat pot tenir del nostre esport, tal vegada promoguda pel propi nom, ja que el fet de parlar de “Tir” no és molt agraït en la nostra societat.

Què s’ha de fer per poder practicar el Tir Olímpic?

Inicialment, ser soci d’un club i estar federat.
En l’actualitat, en el nostre club comptem amb més de 500 socis federats i amb un escola de Tir Olímpic que malgrat la seva curta trajectòria ha aconseguit posicionar-se en el més alt a nivell estatal, en l’actualitat la nostra escola consta dels actuals campions de Catalunya en totes les disciplines en les quals participem, així com un doble campió d’Espanya, una subcampiona i quatre medalles de bronze, èxits aconseguits en l’últim campionat d’Espanya.

És cara la pràctica del Tir Olímpic?

No necessàriament, com en tot esport que s’utilitzi algun element extern per competir, en el nostre cas una pistola o una carrabina d’aire comprimit, existeix la necessitat d’una inversió mínima per a realització d’aquest esport, la qual pot variar en funció de les preferències del tirador, en l’actualitat es pot comprar una carrabina o pistola d’aire comprimit a partir de 500-600 €.
De totes maneres, la nostra escola cedeix tot el material necessari als seus tiradors durant el temps de formació, perquè aquests no hagin d’efectuar cap inversió inicial.
Què destacaria de l’esport del Tir Olímpic?

Com havíem comentat anteriorment, es tracta d’un esport que ho pot practicar qualsevol persona, la seva pràctica pot ser individual o per equips, es pot practicar tot l’any, no existeixen suplents, ho pot practicar tota la família conjuntament, es realça el respecte pels rivals i els àrbitres, ja que, tal vegada sigui dels pocs esports en el qual el públic no increpa ni als participants ni als àrbitres.