Project Description

D’acord amb els fonaments d’aquesta disciplina, del Tir Pràctic o IPSC, consisteix a mesurar la capacitat d’un tirador de disparar ràpida i precisament una arma de foc de gran calibre (major o igual a 9mm o 355 “).

Fins fa poc, aquest esport es limitava a armes curtes (pistoles o revòlvers). No obstant això, recentment la disciplina s’ha expandit a armes llargues. I el 2006 la Confederació en reunió amb les autoritats internacionals d’IPSC va resoldre incloure la categoria Action Air (amb armes d’Airsoft) naixent així el Tir Pràctic amb Pistoles Pneumàtiques en calibre 6 mm.

Les seves sigles distintives “DVC” (Diligentia, Vis, Celeritas) resumeixen l’essència de l’esport. El tirador ha d’estar en capacitat fer la millor combinació possible de precisió (Diligentia en llatí), potència de la seva arma (Vis en llatí) i velocitat (Celeritas en llatí).

Per a efectes del puntaje del Tir Pràctic premia la potència de l’arma assignant més punts a certes àrees del blanc, utilitza un dispositiu cronòmetre sensible a les detonacions per mesurar el temps i premia la precisió concorde a àrees que originalment representaven les parts més o menys vitals de un tors i cap humanoides.

A l’entrar dins de la fórmula d’efectivitat del tirador tres components, no és senzill calcular qui va fer un millor acompliment en determinada pista o en la competència mateixa. Encara que existeixen alguns artificis que permeten fer càlculs preliminars o de camp, el resultat definitiu només pot conèixer-se al final del torneig i mitjançant l’ús d’un programa informàtic que es descarrega gratuïtament del lloc web IPSC.

A més, s’ha de considerar que no totes les armes tenen les mateixes prestacions, és a dir que una arma amb mires de tecnologia làser, proveïda de compensadors i d’alta capacitat no pot ser comparada amb una de servei comú. Per aquesta raó, el reglament contempla “Divisions” en les quals es classifiquen els diversos tipus d’armes; les quals competeixen i són premiades per separat.

Finalment, es considera l’edat i el sexe en categories separades. El nivell competitiu es reconeix gràcies un sistema de classificació internacional (ICS) sobre la base del acompliment en pistes específicament dissenyades per a l’efecte.

ALTRES MODALITATS